”Jag vill göra nåt för många, många, en tuff TULPAN ”

Ulrica Hydman – Vallien, glaskonstnär på Kosta Boda, här blev hon känd för sina djärva idéer. Många känner nog igen hennes lustfyllda motiv med ormar, människor och tuffa tulpaner. Hydman – Vallien kunde provocera men gjorde också glaskonsten folklig.

– Vi känner alla till Ulricas egensinniga och personliga glas, kantat med ormar, människor och tulpaner från Kosta Boda som gjort henne både folkkär och omdebatterad.
Mindre känt är kanske att Ulrica var en unik målare och skulptör med ett alldeles eget form- och bildspråk. Ulrica var en av få svenska konstnärer som blev erkänd internationellt.

Ulrica har haft en spännande konstnärlig resa med ett egensinnigt språk i starka bilder som ingen annan. Det är fascinerande att se hur former och motiv följt med i Ulrica Hydman-Valliens konstnärskap, oberoende av tid och material, hur hennes ansikten och figurer redan träder fram i tidiga målningar.


Ulrica Hydman-Vallien utvecklades till en av Sveriges stora stilbildare med sin kalligrafiskt säkra teckning och geniala färgkänsla. Hon var något så ovanligt som en jordnära naturmänniska eller spontan vilde, som hon uttryckte det själv, med ett eget bildspråk hämtat från den nära världen.

/ Börge Kamras

Kullens Konstförening har producerat samlingsutställningen tillsammans med Galleri Kamras som visas i Krapperups Konsthall. Här visas bland annat Hydman-Valliens keramik, glas, måleri och textil som speglar hennes konstnärskap från 1980 fram till hennes bortgång.